Какво представлява оперативната процедура блефаропластика?

Откъде произлиза оперативната блефаропластика?

 
Блефаропластика е една от най-древните описани терапии на застаряващото лице. Тя произлиза от гръцките думи „BLEPHARON” (клепач) ”PLASTOS” (образуван). Римският енциклопедист Целзус описва за първи път лечението на „отпусната кожа на горен клепач“ 25-30 г.пр.Хр. През далечната 1818 г. Грефе първи дава определението „blepharoplastik” (блефаропластика), като отстраняване на излишното количество кожа на горен клепач. Така терминът се запазва и до днес.

В действителност блефаропластиката е оперативна процедура, при която отстраняваме клепачна кожа, с минимално засягане на подлежащата мускулна тъкан. Често това се извършва с транспозиция или изрязване на пролабирала орбитна мастна тъкан.

Какви са показанията за извършване на блефаропластика?

 
Различаваме два вида блефаропластика – горна и долна.

Основни показания за блефаропластика са:

 • блефарохалаза (отпускане на клепача)
 • дерматохалаза (отпускане кожата на клепача)
 • вродени аномалии на клепачите
 • позиционни аномалии
 • травматично увреждане
 • възпалителни процеси
 • тумори

В действителност всяка оперативна интервенция в областта на горни и долни клепачи, която цели възстановяване на целостта и функционалната годност на клепачите е част от блефаропластиката.

Естетичната блефаропластика е онази оперативна процедура, при която целим възвръщане на свежестта и младостта на околоочната зона, съчетано със запазване на функционалната им годност.

Как да планирам моята естетична блефаропластика?

 
Всичко започва с консултацията лекар-пациент, която е от изключително важно значение за резултатите от оперативната процедура. Предоперативната консултация е важен етап, който не трябва да се пренебрегва. Съветвам Ви, да я планирате внимателно, като си подготвите всички въпроси, които Ви притесняват предварително.

Намерете стари снимки, които биха били от помощ на Вашия хирург. Ако имате заболявания и приемате редовно медикаменти, желателно е да предоставите информация за тях. Помислете какво бихте желали да постигнете с блефаропластиката и как бихте желали да изглеждат очите Ви след нея.

Друг важен фактор е Вашата медицинска история. Като пациент, винаги информирайте Вашия хирург за предхождащи очни и клепачни интервенции, заболявания на щитовидната жлеза, синдром на сухото око, неврологични заболявания, диабет, артериална хипертония и алергии. Също така е важно да споделите, ако приемате медикаменти – антикоакуланти или хранителни добавки.

Скорошна естетична процедура, като например ботокс терапия не трябва да е провеждана поне 3 месеца преди оперативната блефаропластика. Цялата тази информация е необходима на Вашия хирург за правилна преценка на риска и гаранция за успешно протичане на оперативната интервенция.

Колко време ще отнеме възстановяването?

 
Планирайте добре времето, през което ще се наложи да останете у дома. Възстановителният период при горна блефаропластика е средно от 7 до 10 дни. След това изминало време, спокойно можете да се върнете към ежедневните си активности. Времето за възстановяване след долна блефаропластика е по-продължително, средно 15-20 дни. Друга важна подробност е да си осигурите транспорт и придружител след оперативната процедура. Шофирането след подобна интервенция е забранено.

Какви условия трябва да спазвам преди операцията блефаропластика?

 
Има няколко важни правила, които трябва да спазвате преди блефаропластиката. Ето ги и тях:

 • Две семици преди процедурата, не приемайте аспирин и нестероидни противовъзпалителни средства. Ако е наложителен прием на медикаменти от групата на антикоагулантите, ще Ви бъде изготвен план за заместителна терапия преди операцията.
 • Не спирайте приема на медикаменти, необходими за контрол на артериално кръвно налягане и всички останали заболявания.
 • Няколко дни преди блефаропластика,  ограничете до минимум приема на алкохол.

 

Как трябва да се грижа за клепачите си след блефаропластика?

 
Тук Ви представям най-важните грижи за клепачите след оперативната намеса:

 • Три дни след блефаропластика поставяйте студени компреси върху клепачите, като спазвате правилото – на всеки 1 час по 5 минути.
 • Спете на по-висока възглавница.
 • Поставяйте редовно изписаните капки и мехлем, след щателна хигиена на ръцете.
 • Ограничете до минимум физическите натоварвания през първите две седмици след блефаропластика. Тренировките са позволени след 14-ия ден.
 • Не поставяйте грим първите две седмици.
 • Не мокрете оперативната рана до сваляне на конците. Почиствайте внимателно зоната с марличка, напоена с физиологичен разтвор.
 • Не дърпайте, не натискайте и не търкайте клепачите.

 

Какво да очаквам в първите дни след блефаропластиката?

 
В първите няколко дни след блефаропластика се наблюдава различно изразен транзиторен оток и хематоми в областта на клепачите. Спонтанната болка не е типичен симптом при нормално протичащ постоперативен период.

Може да усещате парене, боцкане и придърпване, както и дори леко замъгляване на зрението. Това може да се случи в резултат на разпъване на тъканите от наличния оток. С всеки изминал ден, състоянието на клепачите се подобрява, отоците намаляват и хематомите изчезват.

Кога се свалят конците след блефаропластика?

 
При по-голяма част от пациентите, конците се свалят на 7-10 ден след процедурата. След премахването им, зоната може да се мокри свободно, но не е препоръчително да се поставя грим още 7 дни.

Ще имам ли белези след блефаропластиката?

 
За щастие, клепачната зона е богато кръвоснабдена и това благоприятства бързо възстановяване и заличаване на белезите. Не е нужно да използвате специални кремове против белези. Вашият хирург ще Ви изпише всичко необходимо за бързо възстановяване. Разрезът при горна блефаропластика се разполага в т.нар. сулкус и при отворени очи, белегът остава скрит. Съвременните подходи при долна блефаропластика все по-рядко налагат външен клепачен разрез, но и в тези ситуации белегът е непосредствено под мигления ръб и бързо заличаващ се. При т.нар. трансконюнктивална долна блефаропластика, белег няма. При нея разрезът се прави от вътрешната страна на клепача, през конюнктивата.

Колко дълго трае резултатът от блефаропластиката?

 
Блефаропластиката е оперативна методика с дълготрайни резултати. Запазването на резултатите трае средно от 10 до 15 години. Важно е как ще се грижите за Вашите клепачи, тъй като възрастовите промени продължават и изискват ежедневна грижа. Почиствайте внимателно клепачите и избягвайте грубо търкане и дърпане в околоочната зона. Хидратирайте редовно сутрин и вечер с подходящ за възрастта Ви крем. Използвайте редовно крем с UV-защита и носете, когато излизате слънчеви очила с UV-защита.

Могат ли мъжете да си правят блефаропластика?

 
Разбира се.  Те често имат по-голяма нужда от нея, поради анатомичните особености, които притежават. При мъжете позицията на веждите е анатомично по-ниско от тази при жените. Това предразполага  по-бързо спадане на клепачите и затруднение в зрителните функции. Една особеност на блефаропластиката при мъжете е, че често тя се съчетава с директен браулифтинг, за постигането на максимален ефект.

Какво представлява директен браулифтинг?

 
Това е оперативна процедура, която предшества блефаропластиката и цели повдигане на веждите. Прави се разрез непосредствено над окосмената част на веждите, като по този начин ги повдигаме. Едва след това, предприемаме блефаропластика. Така постигнатите резултати са максимално ефективни и дълготрайни.