Туморите на клепачите са предизвикателство за всеки окулопластичен хирург. Клепачите са част от придатъчния апарат на окото. Кожата на клепачите е най-тънката и нежна структура. Изложена на различни агресорни фактори, тя се уврежда най-лесно. Злокачествените новообразувания в тази област са патология с която се сблъскваме често.  

 

Какви са рисковите фактори и как да се предпазим?

Рискови фактори:

 

  • Продължително излагане на UV-радиация – най-честата причина за развитие на базалноклетъчен карцином, меланом и сквамозноклетъчен карцином.
  • Изгаряния и травми в областта.
  • Хронични възпалителни заболявания.
  • Светла кожа – хората с по-малко количество пигмент(меланин), са с по-висок риск от увреждане и изгаряне на кожата от вредните UV- лъчения.
  • Напреднала възраст – Злокачествените тумори на клепачи се развиват по-често след 50-60 годишна възраст.
  • Предшестващи кожни тумори.

 

 

Как да се предпазим?

 

  • Използвайте  UV- защитни фактори, подходящи за околоочната зона- Потърсете най-малко 30 SPF/слънцезащитен фактор/или още по-добре – 50 SPF защита.
  • Носете редовно слънчеви очила – Задължително условие е стъклата на слънчевите очила да блокират 100% UVA- и UVB- лъченията.
  • Шапка с козирка.

 

 

Посещавайте редовно своят лекар. Регулярните прегледи са важно условие за профилактика и избягване на усложнения. Ранното откриване на предракови и злокачествени образувания е предпоставка за успешно лечение.

Клинични случаи преди/след

Често задавани въпроси

Какво да очаквам след операцията?

Възстановителният период след отстраняване на туморно образувание е средно 7-10 дни. Първите дни очаквайте изразен оток и кръвонасядане в областта на интервенцията, които постепенно намаляват.

Кога се свалят конците?

Конците се свалят между 7-10 ден. Времеви вариации са възможни, когато се касае за големи реконструктивни операции.

Как да се грижа за оперативната рана?

В деня след операцията, вашата превръзка ще бъде свалена и ще Ви се дадат необходимите указания за грижа. Важно условие в първата седмица след интервенцията, да не мокрите раната. Винаги измивайте ръцете си преди поставяне на антибиотичен мехлем! Добре е да носите очила с UV-защита. При по-големи реконструктивни операции се налага носене на компресивна превръзка за по-дълъг времеви период (3-5 дни).

Кога мога да се върна към ежедневната си дейност?

Избягвайте физически натоварвания и тренировки 14 дни след операцията. Спазвайте добра хигиена и изпълнявайте препоръките на лекаря.

Допълнителни въпроси?
Свържете се с нас за специфични въпроси, които Ви интересуват
или за запазване на час за индивидуална консултация.