Какво е птоза?

Птозата на клепачите е спадане (отпускане) на горните клепачи, при което клепачния ръб (там, където се намират миглите) се отпуска и спада под зеничен план. Състоянието може да бъде едностранно или двустранно. Различаваме три степени на тежест при птоза на клепачите – лека, средна или тежка. Също така, тя може да бъде едностранна или двустранна.

Какви са различните видове форми на птозата?

Леките степени на блефароптоза обикновено представляват чисто козметичен дефект. Средните до тежки форми на спадане на клепачите са причина за различни степенни смущения в зрителните процеси.  Пациентите обикновено изглеждат уморени и сънливи. В зависимост от степента на тежест, се наблюдава компенсаторно повдигане на веждите и принудителна позиция на главата. Птозата може да се изяви още след раждането в детска или по-късна възраст, в резултат на компрометирана мускулна функция на повдигача на горен клепач.

 

Тежките вродените форми на птоза при деца налагат оперативна намеса, поради опасност от амблиопия (мързеливо око). Появата на птоза в по-късна възраст може да се дължи на различни заболявания – миастения гравис, диабет, тумори в областта на клепачите, синдром на Хорнер, възпалителни процеси, травми, неврогенно увреждане на повдигача на горен клепач.

 

Лекостепенна или тежка, птозата е състояние изискващо повишено внимание и проследяване.

Клинични случаи преди/след

Често задавани въпроси

Какво да очаквам след операцията?

Възстановителният период след отстраняването е средно 10-14 дни. Първите дни очаквайте изразен оток и кръвонасядане в областта на интервенцията, които постепенно намаляват.

Кога се свалят конците?

Конците се свалят между 7-10 ден.

Как да се грижа за оперативната рана?

В деня след операцията, вашата превръзка ще бъде свалена и ще Ви се дадат необходимите указания за грижа. Важно условие в първата седмица след интервенцията, да не мокрите раната. Винаги измивайте ръцете си преди поставяне на антибиотичен мехлем! Добре е да носите очила с UV-защита.

Кога мога да се върна към ежедневната си дейност?

Избягвайте физически натоварвания и тренировки 14 дни след операцията. Спазвайте добра хигиена и изпълнявайте препоръките на лекаря.

Допълнителни въпроси?
Свържете се с нас за специфични въпроси, които Ви интересуват
или за запазване на час за индивидуална консултация.